≡ Menu

Tavegyl 1 mg tablett

Tavegyl 1 mg tablett(er) är en medicin du kan få om du har någon allergi.

Det räknas till läkemedelsgruppen antihistaminer, och den verksamma substansen i medicinen heter klemastin. En tablett av Tavegyl innehåller 1 mg av klemastin.

Du kan få Tavegyl mot en rad olika allergiska tillstånd, som till exempel nässelutslag, hösnuva, om du blir biten av någon insekt som ger en allergisk reaktion, eller om du drabbas av något som kallas Quincke´s ödem. Detta är en allergisk svullnad som uppträder kortvarigt, oftast i ansiktet, på tungan, läpparna eller i svalget.

Så fungerar Tavegyl

Det verksamma ämnet klemastin, som finns i den medicin du fått, är en antihistamin, och det betyder att den kan blockera de histaminer som frigörs i din kropp då du utsätts för något du är allergisk emot.

Det är histaminerna som sätter igång de allergiska besvären, som till exempel rinnande eller kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva, nässelutslag eller andra reaktioner du kan få av din allergi. Eftersom Tavegyl blockerar histaminerna lindras dina besvär.

Tavegyl har en allmänt klådstillande effekt och används framför allt om du har hudutslag, som till exempel nässelutslag som kliar.

Så tar du din medicin

För att få ut bästa möjliga effekt av medicinen ska du alltid följa din läkares ordination.

Den är anpassad efter just dina behov, och dessa har doktorn efter undersökning förvissat sig om.

Du ska ta din tablett före måltid om du ska få den bästa effekten. Den vanligaste dosen om du är vuxen eller barn över tolv år är att du ska ta en tablett Tavegyl 1 mg, morgon och kväll.

Att tänka på när du tar Tavegyl

Du kan bli trött och dåsig av medicinen, och detta kan påverka din förmåga att, till exempel, köra bil eller sköta maskiner som kräver koncentration.

Du har själv ett ansvar att bedöma om det är lämpligt att du kör bil, och om du känner dig osäker när du tar Tavegyl kan du prata med din läkare om detta.

Du bör inte dricka alkohol under tiden du behandlas med Tavegyl, eftersom alkohol förstärker medicinens effekt och du löper då en ökad risk att drabbas av biverkningar.

Om du lider av prostataförstoring, blåshalshinder, eller hinder i nedre magmunnen eller tolvfingertarmen bör du rådfråga din doktor innan du tar denna medicin. Likaså om du har en allvarlig muskelsvaghet som kallas myasthenia gravis. Tabletten innehåller också laktos, vilket kan vara bra att veta om du eventuellt är allergisk mot denna sockerart.

Tavegyl 1 mg tablett, eller annan form

Om du får medicinen i tablettform är det 1 mg tablett du får.

Enkelt att använda eftersom den vanligaste doseringen är just 1 mg två gånger om dagen. Tavegyl finns också i form av en oral lösning, och i denna form ges den oftast till små barn.

Det finns också en injektionsvätska som du kan få med spruta, men detta är inget du hanterar själv, utan du får då sprutan hos din läkare.