≡ Menu

Betapred dosering

Har kan du läsa mer om Betapred dosering.

Har du fått Betapred och funderar på hur mycket du ska ta av medicinen?

Betapred är en receptbelagd medicin, och om du har hämtat ut den på apoteket har du alltså fått den utskriven på recept av din doktor.

Då finns det angivet på din förpackning hur mycket du ska ta, en dosering som din läkare bestämt utifrån dig personligen, så att du ska få den bästa möjliga effekt av detta läkemedel.

Så tar du din medicin

Det aktiva ämnet i din medicin heter betametason.

I en tablett finns det motsvarande 0,5 mg betametason.

Tabletterna är förpackade i en folieförpackning som kallas strips. Du ska inte trycka ut tabletterna ur denna, utan istället ska du klippa eller riva upp förpackningen. Du ska förvara de tabletter du inte använder i sin folieförpackning, eftersom de är känsliga för både ljus och fukt. Då du fått fram din tablett är det lämpligast att du löser den i vatten.

Du behöver inte använda ett helt glas, utan det räcker om du löser den i ett par matskedar vatten innan du tar den. Det tar en eller ett par minuter för tabletten att lösas upp i vattnet. Du kan också välja att tugga den eller lägga den under tungan och låta den lösas upp där om du hellre vill det. Men, du ska alltså inte helsvälja den som du gör med många andra tabletter.

Detta för att eliminera risken för att din magslemhinna ska bli irriterad.

Andra mediciner kan påverka

Om du äter andra mediciner ska du alltid berätta det för din läkare.

När du får Betapred kan detta läkemedel påverkas av andra mediciner, så att din läkare kanske måste ändra din dosering, och därför är det viktigt att han känner till vilka mediciner du tar. Särskilt viktigt är att du berättar om du äter mediciner mot epilepsi eller tuberkulos, eftersom vissa läkemedel mot dessa sjukdomar påverkar Betapred.

Om du har epilepsi är det mediciner med följande innehåll du ska se upp med:

  • fenobarbital
  • fenytoin
  • karbamazepin

Innehåller din medicin något av dessa preparat är det viktigt att din läkare får veta det. Likaså om du äter en medicin mot tuberkulos som innehåller:

  • rifampicin

Tycker du att det är svårt att ta reda på vad dina mediciner innehåller spelar det ingen roll, om du bara berättat för doktorn vilka mediciner du använder.

Då vet han vad du tar för medel och om och i så fall hur dessa påverkar ditt intag av Betapred.

Annat som kan påverka

Det är inte bara dina andra mediciner som kan påverka så att din dos behöver ändras.

Om du utsätts för påfrestningar, som till exempel om du får feber eller om du hamnar i någon stressituation, ska du alltid kontakta din doktor ifall det kan bli nödvändigt med en ändring av din medicindos. Dosen ska i dessa fall ökas, och det bör din läkare ha informerat dig om.

Om inte ska du alltså kontakta doktorn för att få besked om vilken dos du ska ta.

Dosering efter schema

Troligast är att du fått ett doseringsschema där du kanske får ta två tabletter tre gånger dagligen de första två dagarna och sedan minska till en tablett tre gånger dagligen i två dagar, och till sist en tablett två gånger om dagen.

Din dos är dock som sagt alltid utarbetad individuellt för att passa just dig, så detta är bara ett exempel på hur det kan se ut.

Om du ska använda medicinen under en längre tid ser din läkare till att du får den minsta dos som behövs för att behandla dina besvär, eftersom detta minskar riskerna för biverkningar. Du får då också hela din dygnsdos på morgonen varje dag, eller ännu hellre, då det är möjligt, varannan dag.

Det minskar risken för biverkningar ytterligare.

Betapred dosering vid krupp

Om du har ett barn som råkat ut för falsk krupp, eller pseudokrupp som det heter på läkarspråk, ges barnet denna medicin som en engångsdos, och då ser läkaren till ditt barns vikt.

Väger barnet under tio kilo blir dosen 8 tabletter och om vikten är över tio kilo får ditt barn 12 tabletter.

Detta är den dos som rekommenderas, men även här kan det förekomma avvikelser, så du ska bara följa det din läkare bestämmer som bästa Betapred dosering i ditt fall.