≡ Menu

Betapred

För att få bukt med inflammationer i kroppen och allergiska reaktioner gäller det att hitta en effektiv medicin, och en sådan är Betapred.

Läkemedlet innehåller den aktiva substansen betametasonnatriumfosfat (betametason) och det är en typ av kortison med kraftig effekt.

Betapred används ibland som alternativ eller komplement till klemastin.

Om du eller ditt barn kommer in till sjukhuset och har blivit biten av en orm eller råkat ut för en reaktion efter ett insektsbett så är det troligt att du kommer att behandlas med Betapred.

Det är även vanligt att medicinen ges vid kraftiga astmabesvär, och många barn som kommer in till sjukhuset med falsk krupp ges detta läkemedel, vilket vanligtvis ger snabb effekt.

Så doseras Betapred

Betapred tabletterDet finns ingen generell dos för Betapred.

Detta är ett läkemedel där dosen sätts individuellt av den läkare som behandlar dig. Detta gör att du inte bör experimentera med läkemedlet på egen hand.

Det vanligaste är att de här tabletterna löses upp i vatten innan de tas. Det brukar räcka med några matskedar vatten för att lösa upp dem, och detta tar normalt ett par minuter. Det går dock även att tugga de här tabletterna.

Mer om dosering och vad du bör tänka på finns här: Betapred dosering.

Håll dig undan detta läkemedel

Betapred är ett mycket effektivt läkemedel som kan användas av både vuxna och barn.

Det finns dock vissa som bör hålla sig till andra läkemedel, på grund av att Betapred kan vara skadligt för dessa personer.

Det finns inte många som helt behöver avstå från denna medicin, men du kan läsa mer om varningar som finns kring medicinen på de här sidorna. Det kan hända att du behöver diskutera igenom behandlingen med din läkare innan den påbörjas, något som exempelvis gäller om du är gravid eller ammar. Det finns en viss risk att fostret i magen påverkas om du tar Betapred under graviditeten, därför är det bra att rådfråga läkare före användning. Detsamma gäller vid amning, även om det inte är troligt att ditt barn påverkas av läkemedlet även om det går ut i mjölken.

Det är inte bara när du är gravid eller ammar som du bör diskutera igenom valet av läkemedel med din läkare.

Det bör du även göra om du lider av benskörhet, psykisk sjukdom, vattkoppor, magsår, diabetes och flera andra sjukdomar och hälsotillstånd. Mer om detta finns alltså här, där du även kan läsa några varningens ord om mediciner som kan krocka med Betapred och därmed påverka vilken dos som bör ges.

Om du vill veta mer om hur du bör förhålla dig till alkohol under din behandling så finner du denna information här: Betapred och alkohol.

Biverkningar som kan drabba dig

Att du kan drabbas av vissa biverkningar när du tar en medicin kommer troligtvis inte som någon överraskning, men det kan ändå vara bra för dig att veta vilka biverkningar det kan handla om när det gäller just Betapred.

Mer än 1 av 100 användare drabbas av följande biverkningar:

  • hämmat infektionsförsvar
  • höjt blodsocker
  • benskörhet
  • hudförtunning

Samt flera ytterligare biverkningar.

Bland de mindre vanliga biverkningarna kan du exempelvis finna ökad risk för blodpropp samt grön starr.

En sällsynt biverkning är magsår.

Mer om vilka biverkningar som kan upplevas vid medicinering med Betapred kan du läsa om här: Betapred biverkningar.

Här får du även veta vad du bör göra om allvarliga biverkningar skulle drabba just dig.

Det är dock viktigt att du kommer ihåg att långt ifrån alla användare drabbas av biverkningar. Det kan med andra ord mycket väl hända att du kan genomgå en behandling med Betapred utan att uppleva en enda biverkning. Viktigt att tänka på är också att du med största sannolikhet inte kommer att drabbas av någon av dessa biverkningar om du bara behandlas vid ett enskilt tillfälle. Det är vid mer långvarig behandling som biverkningar kan uppstå. Detta förutsätter givetvis att du inte är överkänslig mot något av de ämnen som finns i medicinen.

Innan du använder Betapred bör du ta reda på vilka verkningsämnen som finns i medicinen, vilket du kan göra genom att fråga läkare om du befinner dig på sjukhus eller hälsocentral, annars genom att läsa på bipacksedeln som följer med medicinen när du köper den.

Detta är förstås viktigt eftersom du på så sätt kan försäkra dig om att du inte får i dig något ämne som du är allergisk mot, för att minska risken för biverkningar och reaktioner