≡ Menu

Antihistamin

Antihistamin – så hjälper de dig

Du har säkert hört talas om antihistaminer i olika sammanhang, men vet du hur de används och vad de gör?

Faktum är att denna typ av ämnen hjälper hundratusentals svenskar som drabbas av allergiska besvär årligen. Det finns såväl receptfria som receptbelagda mediciner inom denna läkemedlesgrupp, och många av dem kan användas av både barn och vuxna. Skulle det vara så att du lider av allergibesvär finns det alltså hjälp att få, ofta utan att du behöver skaffa ett recept först.

Så hjälper antihistamin

När du blir utsatt för ett ämne som du är allergisk mot frigörs histaminer i din kropp.

Det är dessa histaminer som gör att du drabbas av symptom på din allergi, så som snuva, nästäppa, rinnande och kliande ögon samt klåda. Antihistaminer motverkar dessa histaminer, och på så sätt dämpas symptomen rejält, vilket gör att du vanligtvis mår betydligt bättre kort efter att du har tagit en antihistamin.

Antihistamin används för behandling av olika typer av allergier, exempelvis pollenallergi och dammallergi. Även om många av antihistaminerna kan köpas utan recept är det dock viktigt att du går till en läkare om du upplever att dina allergibesvär förvärras eller att de sitter i under lång tid. Du bör då avstå från antihistamin under några dagar före läkarbesöket, för att testerna som kan komma att genomföras ska visa rätt resultat.

Olika antihistaminer som finns idag

Det finns som sagt många olika antihistaminer som du kan använda när du drabbas av allergiska besvär.

Klemastin är en vanligt förekommande antihistamin, som bland annat återfinns i den välkända medicinen Tavegyl som ges till både barn och vuxna. Denna medicin finns både som oral lösning och tablett, och ges i olika dos beroende på patientens ålder och besvär.

En annan välkänd antihistamin är Clarityn, som även den främst används mot allergiska besvär. Den kan köpas receptfritt och användas till barn över 6 år. Fördelen med den här typen av medicin är att den ger mycket snabb effekt, vilket naturligtvis är något att eftersträva när det gäller att dämpa allergibesvär som ibland kan vara mycket besvärliga.

Även Cetirizin är ett exempel på antihistamin och detta läkemedel säljs också receptfritt på Apoteket och används för att lindra hösnuva och andra besvär som kan uppstå hos personer som är överkänsliga mot exempelvis pollen och pälsdjur. Detta läkemedel verkar efter en dryg halvtimme, vilket är mycket snabbt.

En antihistamin som är godkänd för dubbel dos vid allergibesvär är Kestine.

Faktum är att det är den enda medicinen som är godkänd för dubbla doser, och även denna ger mycket snabb effekt.